Qigong; lisää elinvoimaa & rauhallinen mieli

09.05.2021

Tervehdys ja lämpimät äitienpäivätoivotukset kaikille äideille ja isoäideille!

Toukokuu on jo yllättävän pitkällä ja vajaan kolmen viikon päästä olisi tarkoitus korkata uusi upea kesäjoogakausi Tuurin juna-asemalla ja ensimmäiseksi ohjaan siellä KE 26.5 klo 18-20 energisoivia qigong harjoituksia. Ajattelin avata tätä aihetta hieman enemmän tässä postauksessa, koska olen kuullut joogatunneilla, että qigong on ihan outo laji. Lisäksi moni tuntee minut ainoastaan joogaopen roolista, joten aikaisempi taustani qigongin, taijin sekä muiden taistelulajien parissa on varmasti vähän vieraampi.

Qi Gong (voidaan sanoa myös Chi Kung) tarkoittaa suomeksi käännettynä elämänenergian kehittämistä tai taitoa kehittää sitä. Qigong on peräisin Kiinasta ja se perustuu perinteisen kiinalaisen lääketieteen (TCM) periaatteisiin, joka puhuu qi energiasta meidän kehossa. Joogassa/ayurvedassa tämä sama energia tunnetaan nimellä prana, sowa rigpassa nimellä rLung. Qigongissa on kolme pääsuuntausta: lääkinnällinen eli terveys qigong, taistelulajeihin liittyvä qigong, sekä henkistä kasvamista painottava qigong. Ne sisältävät myös osittain samoja tai samankaltaisia harjoituksia, mutta painotus vaihtelee sen mukaan, mitä ominaisuuksia harjoittaja haluaa kehittää eniten. Kiinassa on tuhansia eri qigong- tyylisuuntia ja koulukuntia, joten harjoittajia on arviolta yli 80 miljoonaa.  

Qigong on siis erittäin laaja aihe-alue, johon tutustuminen voi viedä vuosia, mutta siinä pääsee kyllä helposti alkuun. Itse aloitin qigongin harjoittamisen taijin kautta, kun olin 19 vuotias, siitä siirryin hiljalleen muiden taistelulajien puolelle melkein kymmeneksi vuodeksi ja sen jälkeen palasin takaisin qigongiin, jossa aloin keskittyä enemmän terveysasioihin. Taijissa (taijiquan) liikesarjat ovat periaatteessa yksittäisiä qigong harjoituksia, jotka on laitettu flow muotoon eli liikkeet soljuvat virtaavasti eteenpäin niin että niiden toistaminen aktivoi ja tasapainottaa kehon meridiaaneja.

Qigong ei ole joogamuoto ja jooga on myös lähtöisin Intiasta, joten sitä ei löydy perinteisen kiinalaisen lääketieteen sisältä. Joku on kuitenkin tahtonut yhdistää näitä elementtejä eli yksi uusimpia joogalajien tulokkaista, yinjooga, on yhdistelmä perinteistä joogaa sekä kiinalaista lääketiedettä. Yinjoogassa avataan kehon meridiaaneja pitkäkestoisissa asennoissa, kun taas qigongissa tämä tehdään rennosti erilaisten liikkeiden kautta. 

Qigongin terveysvaikutukset

Qigong tasapainottaa, vahvistaa ja parantaa kaikkien sisäelinten sekä kehon toimintaa. Sen harjoittaminen myös lisää elinvoimaa ja tuo rauhallisen mielen. Harjoituksissa käytetään hengitystekniikkaa, lempeitä liikkeitä ja meditaatiota, jotka vahvistavat ja voimistavat elämän energiaa. On olemassa jo joitakin tutkimuksia qigongin hyödyllisistä vaikutuksista. Tässä jotakin vaikutuksia, mitä tutkimukset ovat tähän mennessä selvittäneet:

  • Qigong vähentää masennusta ja helpottaa stressiä. Yhdessä tutkimuksessa he, jotka harjoittivat qigongia kokivat vähemmän ahdistusta ja heillä oli parempi mieliala verrattuna niihin jotka eivät tehneet harjoituksia.
  • On myös osoitettu qigongin positiiviset vaikutukset luihin, tasapainoon sekä sydämeen & verenkiertoon.
  • Vähentää kroonista väsymystä. Yhteen tutkimukseen osallistui 64 ihmistä, joilla oli krooninen väsymys ja neljän kuukauden qigong harjoitusten jälkeen, he kokivat parannusta kroonisen väsymyksen oireisiin. Mieli toimi paremmin ja heillä oli vähemmän väsymystä kuin vertailuryhmällä, joka ei harjoittanut qigongia. Jos olet jatkuvasti väsynyt ja lääkäri on poissulkenut muut mahdolliset sairaudet, voi qigong harjoituksista olla apua kroonisessa väsymysoireyhtymässä.
  • Buustaa immuniteettiä eli useissa tutkimuksissa havaitiiin, että qigongilla oli huomattava vaikutus immuunijärjestelmän toimintaan. Se lisäsi tiettyjä immuniteetissä tärkeitä soluja ihmisillä, jotka harjoittivat sitä säännöllisesti.
  • Parantaa hyvää oloa syöpäpotilailla. Syöpähoidoista tulee sivuoireita ja hoidoista stressiä, joten siihen tarvitaan monesti jotakin lievennystä ja osa kääntyy täydentävien hoitojen puoleen, kuten akupunktio, jooga tai lempeä hieronta. Qigong on yksi hyvä lisä tässä listassa. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että qigong voi auttaa syöpapotilaita tasapainottamaan väsymystä ja mielialan vaihteluita. 

Jos kiinnostuit, niin toukokuun qigong workshopissa on tilaa. Tervetuloa!

Tulevassa workshopissa teemme muutamia helppoja qigong harjoituksia, jotka parantavat qi:n virtausta kehossa. Keskitymme sellaisiin qigong harjoituksiin, jotka sopivat parhaiten kevääseen ja kesään, jotta harjoitukset tasapainottavat meitä myös vuodenajat huomioiden. Nämä harjoitukset ovat yksinkertaisia oppia ja soveltuvat kaikenkuntoisille eli mitään erikoiskykyjä tai taitoja ei tarvita jos haluat tulla kokeilemaan. Kun osaa liikkua ja hengittää, niin osaa myös qigongia. Rento vaatetus on kaikki mitä tarvitsee. Harjoitukset tehdään seisaalla, mutta yhdistän mukaan yleensä myös erilaisia venytyksiä ja rentoutumisharjoituksia. Workshopissa edetään osallistujien mukaan eli tehdään toistoja jotta liikkeet oppii paremmin, levätään välillä, jos on tarvetta ja lopetamme workshopin rentoutukseen.

Aika: KE 26.5 klo 18-20

Paikka: Junamajoitus Tuurin Asema, Asemakuja 1, 63610 Tuuri

Ohjaaja: Kati Torkko

Hinta: 40€ => varaa/maksa paikkasi verkkokaupasta: Workshopit

Kaupassa on seuraavat maksuvaihtoehdot käytössäsi: verkkopankit, Visa/Mastercard luottokortit, Pivo, Mobile Pay, Collector ja opLasku.

Muut maksutavat: ePassilla mobiilisovelluksesi kautta tai käteisellä paikan päällä.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: kati.torkko@gmail.com